Na Festivalu podelili kar 71 velikih zlatih in 38 zlatih priznanj

Na Festivalu podelili kar 71 velikih zlatih in 38 zlatih priznanj

Konec minulega tedna je bilo pri nas še posebej veselo in razigrano. Na „Festivalu domačih sort“ smo se namreč zbrali pridelovalci „domačih sort“, fermentiranih pijač iz grozdja samorodnic iz cele Slovenije in sosednje Hrvaške, ter seveda tudi mnogi drugi, ki so jim pri srcu pijače, kot so šmarnica, jurka, izabela, gammay ipd. Strokovna komisija, katero je vodila strokovnjakinja za vinarstvo Marika Feher iz Javne službe za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, je namreč ocenila skoraj 160 vzorcev (151 vin in 9 penin), ki so prispeli na letošnje ocenjevanje. Predsednica komisije izrazila zadovoljstvo s kakovostjo velike večine ocenjenih vzorcev, kajti podeljenih je bilo kar 71 velikih zlatih priznanj, 38 zlatih in 27 srebrnih priznanj.

Izločenih je bilo „le“ 24 vzorcev, kar po mnenju stroke ni pretirano. „Kot glavni vzrok za izločitev so bile napake in bolezni zaradi premalo kontrolirane maceracije drozge, nečistega vrenja in vpliva mlečno kiselkastih bakterij, kakor tudi visokih temperatur v času vrenja. Komisiji ni bil namen kaznovati pridelovalcev, vemo pa, da se na napakah učimo. Verjamem v to, da bodo te pijače od istih pridelovalcev prihodnje leto brez napak in z zasluženo priznanj,“ je dejala predsednica komisije Marika Feher, ki je kot zanimivost dodala, da je bilo malo pijač z oksidacijo. Tudi zato so v okviru prireditve „Festival domačih sort“, najboljšim pridelovalcem zasluženo podelili številna priznanja. Pod nadzorom predsednice ocenjevalne komisije in pod vodstvom gostitelja Geza Farkaša, so več kot 130 priznanj podelili: Vanja Srkoč, vinska kraljica rdečke – Brajdaš, Maja Sušnik, vinska kraljica Bohinja, Lara Vovk, kraljična Bohinja in Nik Vovk, kralj Bohinja. Največ priznanj je, poleg Odrancev in še nekaterih pomurskih krajev, odšlo v občino Starše, na območje Bohinja ter v sosednje hrvaškem Medžimurje in Zagorje.

Posebej kaže omeniti zanimive goste, kot je posebni gost Alfi Nipič, poleg njega pa so tukaj bili še Ivan Mezga, pa: Branko Petek, Miha Balažič, Pištek, člana Duo nostalgija ter seveda gostitelj Geza Farkaš. V kulturnem programu so se predstavili učenci Glasbene šole Beltinci. Poleg hladne pijače, zlasti ocenjenih „samorodnic“ – šmarnice, jurke, klintona …, iz Geza Puba, je bilo poskrbljeno tudi lačne želodčke, in sicer z „Odprejto ulično küjnjo“ (Odprto ulično kuhinjo), kjer so, poleg prekmurskih dobrot bograča in prekmurske gibanice, ponujali tudi kuharji „Frunca Street Food“ iz Gornje Radgone in Kroga.

Sicer pa, omenjeno državno tekmovanje fermentiranih pijač iz grozdja samorodnic, se je v Sloveniji, na pobudo Geza Farkaša začelo že leta 2019 in se je nadaljevalo tudi v času korona krize. Kljub temu so tudi ocenjevanji v letih 2020 in 2021 bili dokaj uspešni. Po podatkih organizatorjev je tako v letih 2019, 2020 in 2021, v Beltincih bilo skupno ocenjenih 544 vzorcev fermentiranih pijač iz grozdja samorodnic. Na ocenjevanjih, ki jih je organiziral Geza Farkaš v sodelovanju z Javno službo za kmetijsko svetovanje, je za ocenjevanje doslej skrbel strokovnjak za vinarstvo Ernest Novak iz omenjenega kmetijskega zavoda, letos pa ga je nasledila njegova sodelavka Marika Feher.

Na ocenjevanju samorodnic vzorec fermentirane pijače predstavlja ena originalno zaprta vinska steklenica količine 0,5: 0,75; 1,0 liter. Pijača mora biti bistra in brez usedlin (kot npr. vinski kamen, termolabilne beljakovine ipd.). Ob oddaji se vzorec šifrira, pridelovalec pa izpolni ali priloži prijavnico. Vzorci so do dneva ocenjevanja hranjeni v primernih pogojih. Ocenjevanje tudi poteka v terminih po posameznem zbiranju, pri čemer bo podana organoleptična ocena (do 18 točk) ter opisni komentar vzorca fermentirane pijače…

 

REZULTATI OCENJEVANJA FERMENTIRANIH PIJAČ 2022

Za podrobno oceno vašega vzorca iz seznama na tej povezavi, lahko pokličete 041 616 134 / 051 616 134 (Geza) ali se oglasite v GEZA PUB-u v Beltincih, vsak dan med 7:00 in 19:00.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0